Cabernet sauvignon zapobiega chorobie Alzheimera
19 września 2006, 09:49Badanie przeprowadzone przez naukowców z Mount Sinai School of Medicine wykazało, że picie wina cabernet sauvignon w umiarkowanych ilościach pomaga zmniejszyć zapadalność na chorobę Alzheimera. Jego wyniki ukażą się w prasie w listopadzie bieżącego roku.

Eliksir młodości z chianti
10 września 2008, 11:37Toskański farmaceuta Giovanni de Munari odtworzył eliksir młodości, opracowany w XVIII wieku przez jednego z jego przodków. To ciekawy specyfik, ponieważ przyrządza się go na bazie wina chianti.

Statystyka na poziomie przedszkolaka
18 sierpnia 2010, 15:09Do wieku przedszkolnego dzieci potrafią wnioskować o emocjach czy preferencjach innych ludzi, posługując się... statystyką.

Winogrona ograniczają szkody wyrządzane przez zespół metaboliczny
23 kwietnia 2013, 06:23Spożycie winogron chroni przed uszkodzeniem narządów w przebiegu zespołu metabolicznego.

Niezwykłe znalezisko wewnątrz chińskiej rzeźby
21 października 2016, 06:46Ray Tregaskis, dyrektor wydziału sztuki azjatyckiej w australijskim domu aukcyjnym Mossgreen badał XIV-wieczną drewnianą rzeźbę buddyjską, gdy zauważył coś niezwykłego. Wewnątrz rzeźby ukryto kawałek papieru, a gdy Tregaskis go wydobył, okazało się, że trzyma w ręku 700-letni banknot z dynastii Ming - jeden z pierwszych drukowanych chińskich środków płatniczych

Czerwone wino i kawa pomogą w udoskonaleniu ubieralnej elektroniki
15 lipca 2019, 14:58Ekstrakt kwasu taninowego, pozyskany z wina, herbaty lub kawy, pozwoli wyprodukować znacznie bardziej wytrzymałą elastyczną elektronikę ubieralną. Naukowcy z University of Manchester zauważyli, że taniny poprawiają właściwości mechaniczne tego typu urządzeń.

Lobbing i dotacje. Jak przemysł mięsny i mleczny bronią się przed konkurencją
21 sierpnia 2023, 10:36Mięso czy mleko nie są produktami wolnego rynku. Analizy wykazały, że dotacje do tych produktów są od 800 do 1200 razy wyższe niż dla ich alternatyw, a co najmniej 50% przychodów europejskich hodowców bydła to dotacje z budżetu. Aktywny lobbing przemysłu mięsnego i mleczarskiego powoduje, że produktom alternatywnym trudno jest się przebić, również przez forsowane rozwiązania prawne. Takie wnioski wnioski płyną z przeprowadzonej przez naukowców z Uniwersytetu Stanforda analizy polityki rolnej USA i Unii Europejskiej w latach 2014–2020.

Jedząc zbyt dużo wołowiny, matki obniżają płodność synów
28 marca 2007, 10:00Kobiety, które w czasie ciąży codziennie jedzą czerwone mięso, częściej rodzą synów, których sperma zawiera mniej plemników.

Inna głowa? Będzie samiec
20 marca 2009, 12:27Samice amadyny wspaniałej (Chloebia gouldiae) mogą decydować o płci swojego potomstwa. Gdy wybierają samca o innym od swojego umaszczeniu głowy, z jajek wykluwa się niewspółmiernie dużo samców.

Szczęśliwa rybka zwalcza anemię
25 listopada 2011, 11:27Gdy okazało się, że nie ma sposobu na to, by przekonać cierpiące na niedobory żelaza kobiety żyjące w głębi kambodżańskiej dżungli, żeby wrzuciły podczas gotowania do garnka garść opiłków żelaza, Chris Charles z University of Guelph wpadł na genialny w swej prostocie pomysł. Nadał żelazu postać rybki z lokalnej rzeki, która wg tutejszych mieszkańców, przynosi szczęście.